Zbog neusvajanja budžeta u FBiH nema isplata ni boračkoj kategoriji

U sjedištu Vlade Federacije BiH federalni ministri Salko Bukvarević i Vesko Drljača održali su radni sastanak s predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH. Bukvarević je poručio da zbog neusvajanja budžeta za 2019. nema isplata ni boračkoj kategoriji.

Sastanku su prisustvovali i direktori Federalnog zavoda PIO/MIO, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u FBiH i Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja. 

Predstavnici Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH su uputili pitanje ministru Bukvareviću da li je moguće isplatiti naknade boračkoj kategoriji bez usvajanja Budžeta u Domu naroda Federacije BIH, s obzirom na činjenicu da su pod velikim pritiskom branilaca i njihovih porodica koji zovu i traže informacije. 

Ministar Bukvarević je jasno kazao da su sve isplate iz federalnog Budžeta blokirane do njegovog usvajanja u Domu naroda FBiH, te je podsjetio da su Vlada FBiH i Predstavnički dom FBiH uradili svoj dio posla, i da da isto treba učiniti i Dom naroda FBiH. 

Sa sastanka je upućen zajednički apel da se što prije sazove sjednica Doma naroda FBiH i usvoji Budžet za 2019. godinu kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice. 

Podsjetili su da su u pitanju najranjivije kategorije kojima su jedini izvor finansiranja upravo ove naknade iz federalnog budžeta te da bi neusvajanje istog i blokiranje isplata moglo dovesti do nesagledivih posljedica.
Na održanom sastanku razmatrano je nekoliko tačaka, imeđu kojih i Izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO FBiH, Izmjene i dopune Zakona o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH, te inicijativa Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju penzionisanja RVI 60%.

Doneseni su zaključci da Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata podržavaju Izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO FBiH te da će Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku u narednom periodu u skladu sa dostavljenim inicijativama pripremiti tekst Izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO FBiH. 

Također, zaključeno je da je potrebno u što kraćem roku izmijeniti i dopuniti Zakon o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH. Kroz ove izmjene značajno bi se olakšalo zapošljavanje osoba sa invaliditetom a sam Fond bi se ojačao i imao bolju ulogu. Pokrenuta je inicijativa da se formira radna grupa koja će raditi na ovom pitanju, prenosi Klix.ba

U vezi sa inicijativom Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju penzionisanja RVI 60% zaključeno je da se inicijativa ponovo treba vratiti Savezu RVI i HVIDR-i kako bi se njihovi predstavnici usaglasili u kom pravcu je potrebno djelovati te inicijativu ponovno dostavili Federalnom ministarstvu.

Podsjetimo, FBiH od sutra je praktički u finansijskoj blokadi jer Dom naroda nije usvojio budžet za 2019.

PODIJELI NA DRUSTVENIM MREZAMA:
20

FACEBOOK KOMENTARI