Kako provjeriti je li vaš profil na Facebooku bio na udaru hakera?

Posljednji u nizu problema za Facebook je otkriće kako je više 30 miliona korisnika bilo na udaru hakera koji su iskoristili sigurnosni propust i došli do brojnih osobnih podataka.

Iako su iz Facebooka poručili kako je u ovom slučaju izloženo bilo i oko 3 miliona korisnika iz Evrope, nisu precizirali otkud ti korisnici zaista dolaze.

Kako su iz Facebooka prilično šturi s informacijama o tome ko je zaista zahvaćen ovim propustom, korisnicima je preostalo da se sami pobrinu za sigurnost svojih podataka i provjere jesu li ugroženi.

Poznato je da su hakeri imali pristup osobnim podacima kao što su korisničko ime, spol, jezik, vjera, rodno mjesto, grad u kojem se trenutno korisnik nalazi, datum rođenja, kojim uređajima pristupa Facebooku, obrazovanju, internetskim stranicama i osobama koje prate te što su posljednje pretraživali na Facebooku.

Već na prvi pogled jasno je da su hakeri mogli saznati mnogo iz tih podataka, a samo je pitanje vremena kad će se oni naći na prodaju na Dark Webu.

Ali, kako znati da li je i vaš račun kompromitiran i što učiniti po tom pitanju?

Ulogirajte se u svoj Facebook profil i posjetite stranicu vezanu uz sigurnosni propust.

Čim pristupite stranici, Facebook će obaviti provjeru i javiti vam da li je vaš račun kompromitiran.

Pri kraju stranice pronađite okvir s pitanjem “Is my Facebook account impacted by this security issue?/ Je li moj Facebook profil ugrožen ovim sigurnosnim propustom?”. U okviru ćete vidjet svoj status.

Ako vaš račun nije kompromitiran, iz sigurnosnih razloga promijenite lozinku i možete nastaviti normalno koristiti Facebook.

Ali, ako je kompromitiran, Facebook će ispisati koji su podaci dospjeli u ruke hakera.

Iako iz Facebooka ističu kako lozinke i podaci o kreditnim karticama nisu ukradeni, preporučujemo vam da ipak promijenite lozinku. Obavezno uključite dvostepensku autentifikaciju, kako biste u buduće bili obaviješteni ako bilo ko pokuša pristupiti vašem Facebook računu. Dvostepenska autentifikacija podrazumijeva da se korisnik prilikom prijave na neki servis, mora identificirati na dva različita načina. Najčešće se radi o upisivanju lozinke i PIN-a koji se šalje na mobilni telefon ili e-mail.

Posebnu pažnju posvetite e-mail porukama koje primate, pogotovo na račun kojim ste prijavljeni na Facebooku. Stručnjaci za kompjutersku sigurnost pretpostavljaju kako će hakeri ukradene podatke radije iskoristiti za ucjenu.

Ako ste prilikom prijavljivanja Facebooku dali i svoj broj telefona, budite posebno oprezni prilikom javljanja na nepoznate brojeve koji dolazi iz inostranstva.

Autor: dnevnik.hr

PODIJELI NA DRUSTVENIM MREZAMA:
20

FACEBOOK KOMENTARI