SMRTONOSNE BUBE IZ SAD

SMRTONOSNI INSEKTI SE POJAVILI I NA NASEM PODRUČJU,PORIJEKLOM IZ AMERIKE.
NAIZGLED TAKO SIMPATICNE A TAKO UBOJITE.

Amerika je zaražena Chagasovom bolesti ili američkom tripanosomijazom što je tropska parazitarna bolest koju uzrokuje praživotinja bičaš Trypanosoma cruzi, drukčije nazvana i ‘kissing bug’.
Kukac ujede ‘žrtvu’ za vrijeme sna te otruje krv tako što isprazni svoja crijeva, a ‘žrtva’ nesvjesno utrlja izmet u svoju kožu.
Znanstvenici Chagsovu bolest smatraju tihim ubojicom, jer se skriva u krvotoku i do deset godina dok ne počne uzrokovati zatajenje organa. Akutna faza tropske bolesti je većinom bez simptoma i traje prvih nekoliko tjedana ili mjeseci prema SAD-ovom Centru za kontroli i prevenciju bolesti. Simptomi mogu uključivati temperaturu, umor, bolove u tijelu, glavobolju, osip, gubitak apetita, proljev i povraćanje. Bolest također može uzrokovati blago proširenje jetre ili slezene, oticanje žlijezda i lokalne otekline na mjestu gdje je parazit ušao u tijelo. Druga ili kronična faza je smrtonosna. Pacijenti mogu razviti srčane komplikacije, uključujući i proširenje srca (kardiomiopatija), zatajenje srca, promjenu rada srca, srčani zastoj, kao i crijevne komplikacije, kao što su proširene jednjaka (megaesophagus) ili debelog crijeva (megacolon).

PODIJELI NA DRUSTVENIM MREZAMA:
20

FACEBOOK KOMENTARI