Prevara sa “smrdljivim” dizelašima: Umjesto u presi, završavaju u zemljama poput BiH

Sve strožiji propisi o zaštiti čovjekove okoline natjerali su vozače u zapadnoj Europi da se rješavaju starih automobila, pogotovo dizelaša.

voj doprinos dali su i automobilski dileri, ali i države, uvođenjem premija pri kupovini novih automobila. Svrha premije je stimulacija stanovnika da kupe novi automobil i riješe se starog modela koji ne ispunjava posljednje standarde – Euro 5 i Euro 6.

Zamišljeno je da svaki stari automobil, kojeg vlasnik zamijeni novim, završi život u presi. Međutim, istraživanje novinara njemačkog Auto Bilda pokazalo je da malo automobila bude stvarno uništeno.

Od jednog insajdera Auto Bild je dobio informaciju da radnici na reciklaži starih dizelaša od trgovaca polovnjacima dobiju oko 200 eura po automobilu.

Zarada dilera je mnogo viša jer potpuno funkcionalne i dobro opremljene automobile prodaju u istočnoj Europi za najmanje 2.000 eura.

Auto Bild navodi da se u istočnoj Europi traže dizelaši s normom Euro 3 ili Euro 4, posebno automobili marki Volkswagen, Mercedes i Audi.

Iako se Bosna i Hercegovina u političkim analizama obično spominje kao zemlja “jugoistočne Europe”, na automobilskoj karti spada u “istok našeg kontinenta”.

Podsjetimo, minimalna zakonska obaveza pri uvozu polovnijh automobila u BiH je ispunjavanje norme Euro 4, pa je jasno da mnogi “formalno uništeni” njemački dizelaši završavaju i na našim cestama.

Izvor: bh-index.com

Podijeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *